Yatsı namazının son sünneti iki rek'attır.
|
Yatsı Namazı son sünneti birinci rek'at |
''Niyet ettim Allah rızası için bu gecenin Yatsı namazının son sünnetini kılmaya'' diye niyet edilir ve ''Allâhü Ekber'' düyerek iftitah tekbiri alınıp eller bağlanır.
Ayakta sırasıyla;
- Sübhâneke okunur.
- Eûzü Besmele çekilir.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.
-Rükû:
"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l- azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbena leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye 'I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp oturulur. Yine "Allâhü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere" Sübhane Rabbiye' I-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
Yatsı Namazı son sünneti ikinci rek'at |
Ayakta sırasıyla;
- Besmele okunur.
- Fâtiha Suresi okunur.
- Fâtiha Suresi okunduktan sonra , Kur'an'dan bir sûre daha okunur.
-Rükû
"Allâhü Ekber" diyerek rükua varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l-azîm" denilir. "Semiallahü limen hamideh" diyerek kalkılır ve ayakta "Rabbenâ leke'l-hamd" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye' I-âlâ" söylenir. "Allâhü Ekber" diyerek secdeden kalkıp oturulur. Yine "AIlahu Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhane Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allâhü Ekber" diyerek oturulur. Oturuşta sırasıyla: Ettehiyyatü, , Allahümme Salli, Allahümme Barik, Rabbena âtina... duaları okunur. Önce başı - sağa çevirerek Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh" denir. Sonra başı sola, çevirerek "Esselamü aleyküm ve rahmetullâh" denir.
Yalnız kılmış olan veya imamla kılan kimse, selamın
akabinde, (Allahümme entesselamü ve minkes-selamü tebarekte ya zel-celali vel-ikram) der.
Bundan sonra, 3 kere (Estağfirullahelazim ellezi la
ilahe illa hüv elhayyelkayyume ve etübü ileyh)der. Buna istiğfar duası denir.
Sonra Âyet-el-kürsi okunur, 33 kere(Sübhanallah), 33
kere (Elhamdülillah) ve 33 kere (Allahü ekber) denir. Bir kere (La ilahe illallahü
vahdehü la şerike leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü ve hüve ala külli şeyin kadir)
denir. Bunların arasına başka dualar karıştırmak bid’at olur.
Sonra eller kaldırılıp dua edilir. Duadan sonra âmin denir ve eller yüze
sürülür. Hadis-i şerifte, (Beş vakit farz namazdan sonra yapılan dua kabul
olur) buyuruldu. Ama dua, uyanık kalb ile ve sessiz yapılmalı. Duayı yalnız
namazlardan sonra veya belli zamanlarda yapmak ve belli şeyleri ezberleyip,
şiir okur gibi şuursuzca dua etmek mekruhtur.
DUA |
||
|
Namaz'la ilgili Hadis-i Şerifler
Ebü Hureyre (r.a.)'dan Hz Peygamber (s.a.v.):
"Kişinin cemaatle kıldığı namaz evinde kıldığı namazdan yermibeş derece daha fazladır.Şu bir gerçektir ki sizden biriniz abdest aldığında bunu güzel yapar ve sadece namaz kılmak için mescide giderse, mescide gierene değin attığı her adım için Allah onun derecesini yükseltir bir hatasını siler.Mescide girdiğinde de kendisini orada tuttuğu sürece namazda olmuş olur, namaz kıldığı yerde durduğu sürece abdestsizlik olmadığı zaman melekler kendisi için "Allah'ım onu bağışla, ona merhamet et" diye dua ederler"buyurmuştur. Hadis,Müslim
Ebü Cuheym (r.a.): "Rasülüllah (s.a.v.): Namaz kılanın önünde geçen bir kimse kendisine ne gibi bir günah olduğunu bilseydi, önünden geçmektense kırk şu kadar zaman beklemesi onun için daha hayırlı olurdu" buyurdu" demiştir." Hadisi rivayet eden ravi "Kırk günmü kırk ay mı, kırk yıl mı?" dedi. "Bilemiyorum" demiştir.Hadis,Müslim